Jak si vybrat dobrou únikovku? Těchto 5 kroků vám v tom pomůže.

Výběr té správné únikové hry je úplně prvním úkolem, který vás po cestě k úspěšnému úniku čeká. Je dobré si na tom dát záležet, protože pokud si vyberete hru, která zkrátka není to pravé ořechové, dost možná (hlavně pokud půjde o vaši první hru), že to pověstné kouzlo únikových her nikdy neobjevíte a odejdete z místnosti s tím, že "ty únikový hry jsou teda pěkná blbost". My sami jsme se už párkrát spálili a s výběrem jsme šlápli vedle. Aby se nám to ale nestávalo tak často, vypracovali jsme si postup, díky kterému si téměř vždycky vybereme hru, kterou si naplno užijeme.

Hledání her v mapě na escaperoomsmaster.com

1. Název není všechno

I když nejsnažší je vybrat si hru podle názvu nebo tématu, rozhodně od toho nezačínejte. V únikových hrách totiž můžete narazit na promyšlené a vyladěné místnosti, ale taky na průměrné nebo absolutně low cost hry bez nápadu. A podle tématu bohužel nerozpoznáte zhola nic, je tedy lepší začít z jiného konce.

2. Poptejte se

Nejlepší zárukou je osobní doporučení někoho, koho znáte. Pokud tušíte, že co se líbilo vašemu kamarádovi, se bude líbit i vám, určitě na doporučení dejte.

Co ale pokud nemáte známé, kteří si v daném městě pár her zahráli?

3. Projděte si recenze

Komunita tvořící se kolem únikových her je velmi silná a při výběru únikové hry hraje naprosto zásadní roli, co o ní řekli jiní lidé. Recenze na různých serverech jsou však různě důvěryhodné.

My sami při výběru hry klademe největší důraz na cestovatelské recenze na serveru TripAdvisor, protože to, jak přísná je politika TripAdvisoru proti jakýmkoliv podvrženým recenzím, je opravdovou zárukou kvality.


Dobrým zdrojem recenzí je taky Facebook a to hlavně díky tomu, že pokud se vám nějaká recenze zdá příliš dobrá nebo příliš špatná, jedním kliknutím zjistíte, jestli autor je skutečně reálnou osobou.

K recenzování únikových her se v poslední době taky objevilo ohromné množství agregátorů. Z toho množství, které vzniklo, se určitě některé z nich v hráčské komunitě udrží.

Tady už je ale třeba být obezřetný. Tyto agregátory totiž většinou existují za účelem zisku a je možné si na nich pořadí zobrazování zaplatit podobně jako ve vyhledávačích. Jen, narozdíl od vyhledávače, vám neprozradí, které pozice jsou placené.

Na googlu placené pozice poznáte snadno - podle zeleného nápisu reklama.

Vždycky je lepší věřit spíše recenzím z ověřených profilů na TripAdvisoru nebo Facebooku než recenzím na poloanonymním portálu, kde se uživatelé představují pouze nickem. To ale nic nemění na faktu, že na těchto portálech najdete velmi přehledný seznam her, které jsou v daných městech dostupné, což se vždycky hodí.

Pro český rybník aktuálně vypadá jako nejzajímavější portál escape-games.cz.

Pro vyhledávání zahraničních únikových her se nám zatím stále nejvíce osvědčuje portál escaperoomdirectory.com. Neposkytuje sice recenze, ale rozhodně se jedná o nejaktuálnější přehled únikových her po celém světě. V zemích, ve kterých komunita používá servery pro sdružování a recenze únikových her, tady navíc najdete odkazy na tyto servery.

4. Prozkoumejte web

Web o vás v dnešní době prozradí všechno. A o tak technologicky zaměřeném produktu, jako jsou únikové hry, dvojnásob. Pokud někdo správně vyhodnotil, že neumí dělat weby a svěřil tuto práci odborníkovi, je dost pravděpodobné, že i při stavbě svojí únikové hry se soustředil na to, co umí a to ostatní svěřil odborníkovi. Což pro vás jednoznačně znamená lepší zážitek při hraní hry.

Mrkněte tedy na to, jak dobře jsou webové stránky zpracované - jestli tam najdete, co hledáte a chápete, co se autor snažil říci.

Při průzkumu webu vás možná rovnou zaujme příběh některé z místností a budete mít rozhodnuto. Někdy se na webu také můžete dočíst něco málo o obtížnosti a typech úkolů, které se ve hře nacházejí, tak jako pro naše místnosti tady. To vám také může rozhodování usnadnit.

5. Zhodnoťte komunikaci se zákazníkem

Jakmile přijdete s personálem únikovky do styku, hned můžete zjistit, jak moc prozákaznická tato komunikace je. Divili byste se, ale většina únikových her opravdu drží tón komunikace stejný od objednávkového telefonátu nebo e-mailu, přes úvodní vysvětlení instrukcí, nápovědy ve hře, až po finální rozloučení se. Pokud tedy rezervace působí trochu zmateně, je dost možné, že zmateně bude působit komplet celý zážitek.

V tomto bodě ale doporučujeme nebýt příliš přísní, protože provoz únikových her zahrnuje spoustu momentů, ve kterých máte pocit, že stojíte před neřešitelným problémem a když vám do toho ještě zazvoní telefon s last minute rezervací, prvotní šok někdy může být značný.

V pauze mezi dvěma hrami občas musíme stihnout i nemožné. :)

Doufám, že vám tyto tipy pomůžou při výběru a z únikových her budete mít samé pozitivní zážitky.

A co vy? Podle čeho si vybíráte, kterou hru si zrovna půjdete zahrát?


Baruš
Foto: Archiv BrainFAQ

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 tipů, díky kterým budete na únikovkách potřebovat míň nápověd

Jak si postavit vlastní únikovku?

Recenze: Pod Povrchem - Ztraceni v domě