Recenze: Středověký žalář - The Chamber Praha

Tento víkend neměl mít s únikovými hrami vůbec nic společného. Prostě jsme jeli na návštěvu za kamarády do Prahy. Shledání po dlouhém čase mělo logicky za následek hluboké debaty o smyslu vesmíru do brzkých ranních hodin. A když jsme se po pár hodinách spánku probudili do deštivé soboty, jen jsme na sebe šibalsky mrkli a bylo jasno. Pojďme na únikovou hru! Po chvilce zkoumání recenzí na TripAdvisoru jsme vybrali The Chamber a rozhodně jsme neudělali chybu.


Na Petrské náměstí, kde se hra nachází, jsme dorazili po rychlém výletu na Letnou pěkně promrzlí a o hodinu dřív. Výrazné (a moc hezké) označení vchodu nás ale nenechalo na pochybách, kudy se do hry dostaneme a bez starostí jsme tak mohli poslední hodinku před dobrodružstvím strávit tlacháním v blízké kavárně.

Jakmile jsme dorazili na místo určení, chopil se nás náš gamemaster a vysvětlil nám pravidla. Tahle fáze nás ve většině únikových her pěkně otravuje (kdo byl u nás, tak tuší, že hrát se dá bez problému i bez toho), ale tady musím pochválit, že celé vysvětlování bylo odbyto rychle a příjemně.

Základní fakta:

Lokalita: Praha, Česká republika
Úniková hra: The Chamber
Místnost: Středověký žalář
Utekli jsme? ANO
Náš tým: 4 hráči
Co se nám na hře nejvíc líbilo: design interiéru a úkolů


Předtím, než se dostaneme přímo ke hře, nemůžu nezmínit vychytané vstupní prostory. A rozhodně doporučuju návštěvu místní toalety. Už tady vám tvůrci jasně ukážou, že se spokojí jenom s naprosto precizní prací a s ničím jiným.

Pak už se objevil kat, který nás nevybíravě svázal, zavázal nám oči a každého z nás pečlivě naaranžoval v žaláři na jemu vyhrazené místo. Po začátku hry jsme se chvilku jenom kochali krásným interiérem a vychytanými způsoby, kterými jsme byli přivázaní ke kdečemu. Pak už jsme se ale dali do řešení připravených úkolů. Nechtěli jsme přeci čekat na to, až se kat za hodinu vrátí a svoje dílo dokončí.


Interiér hry je postaven s opravdovým citem pro detail i výsledný efekt. Hra je uspořádaná do několika bloků úkolů následujících lineárně za sebou. Tyto bloky je v některých fázích možné řešit paralelně, v některých fázích ne, což je příjemně rozmanité.

Ve hře je opravdu velmi málo klasických zámků. Když už se nějaké objeví, většinou jde o unikátní mechanismy, které v jiných únikovkách neuvidíte. V první polovině hry jsou nakumulované opravdu ty nejzajíměvější a nejzábavnější úkoly. Ke konci už nám přišlo, že zajímavých úkolů trochu ubývalo, ale rozhodně jsme se nenudili.

Co se týče rušivých elementů, které by vás mohly svést ze správné cesty, pár rekvizit se v této hře vyskytuje, ale většinu věcí nakonec použijete. Dokonce i když si celou dobu myslíte, že je to jenom rekvizita a není třeba si s ní lámat hlavu.


Všechny úkoly nám fungovaly na sto procent. Pokud se náhodou stalo, že se nám po vyřešení hádanky prvek neotevřel, pohotový gamemaster hned poradil fintu, jak se do bedničky dostat.

Nápovědy jsou řešeny formou hlasu shůry, což nám naprosto vyhovuje. Někdy se vám může stát, že dostanete nápovědu, když si ještě stále myslíte, že záhadu vyluštíte sami, ale gamemasteři mají informaci, kterou vy nemáte: kolik toho máte ještě před sebou, takže tohle ceníme. My sami bychom kvůli vlastní slepotě nepozornosti na prvním úkolu zůstali zaseknutí minimálně o půl hodiny déle.

Naše hodnocení:

Hru rozhodně doporučujeme všemi deseti a určitě se chystáme na místnost Dům Duchů, která je pod The Chamber v provozu. V době, kdy jsme hráli Středověký žalář, byla úplně nová a narvaná, takže jsme se na ni bohužel nedostali.

WOW efekt:

Technologie:

Jak moc nás to bavilo:


Další recenze na únikové hry v Praze si můžete přečíst v sekci Praha.

Baruš & Maťo & Libor & Anet
Foto: Web The Chamber

A co vy? Hráli jste Středověký žalář nebo jinou hru od The Chamber? Jak se vám líbila?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 tipů, díky kterým budete na únikovkách potřebovat míň nápověd

Jak si postavit vlastní únikovku?

Recenze: Pod Povrchem - Ztraceni v domě