Recenze: Bunkr13 - The Room Brno

Určitě znáte ten pocit, když berete svoje kamarády na hru. Vždycky se tak trochu strachujete, jestli jste dobře vybrali, jestli se místnost zbytku týmu bude líbit a jestli třeba některé prvohráče chabým výběrem úplně neodradíte. V Bunkru13 to ale bylo jinak. Tentokrát jsme těmi členy týmu zodpovědnými za výběr místnosti nebyli my, ale kamarád, jehož přítelkyně nám v místnosti dělala gamemasterku. Tenhle stres tedy poprvé padl na jinou hlavu a my jsme si tak všechno mohli vychutnat s naprostým klidem.


A vyrazili jsme. Lokalita, ve které se The Room Brno nachází, je trochu mimo město a zašitá, na webu je ale složitá cesta pěkně popsaná - doporučujeme nastudovat. My sami jsme na vstupní branku narazili úplně náhodou už dříve, když jsme běželi kolem, takže jsme měli trochu konkurenční výhodu, ale zvládnete to bez problému i bez ní.

Základní fakta:

Lokalita: Brno, Česká republika
Úniková hra: The Room Brno
Místnost: Bunkr13
Utekli jsme? ANO
Náš tým: 4 hráči
Co se nám nejvíc líbilo: Prostorové řešení.


Když jsme dorazili do sklepení, tedy do bunkru, na konci chodby už na nás čekala naše gamemasterka Barča a zkoumavým pohledem si nás prohlížela. Nejspíš chtěla odhadnout, jestli v našem složení týmu máme šanci místnost zvládnout nebo ne. Tyhle tipy totiž asi žádného gamemastera nepřestanou nikdy bavit.

Po rychlém vysvětlení toho, co nás za dveřmi čeká (všichni jsme byli už zkušení hráči, takže se ničím dlouze nezaobírala, což ceníme), jsme dostali do ruky tablet a byli vpuštěni do místnosti. Na tabletu se nám nejdříve přehrálo úvodní video a potom se na něm spustil odpočet času. Ten jsme tedy mohli mít celou dobu tak moc na očích, jak jsme potřebovali.

Prostor, ve kterém jsme se ocitli byl velký, zajímavě členitý a stylizovaný podle počítačové hry Fallout. Nacházelo se v něm několik míst, o kterých se dalo předpokládat, že povedou někam dál. O tom, jestli naše odhady byly správné nebo ne se však musíte přesvědčit sami, to už se z naší recenze nedozvíte. :)

Úkoly v Bunkru13 bychom označili za velmi různorodé. Mnohé byly absolutně wow, neuvěřitelně nás bavily a užívali jsme si jejich řešení na maximum. Některé se nám však zdály trochu zvláštní a ani když jsme si s nimi nechali poradit a nakonec je vyřešili, nedokázali jsme pochopit, podle čeho jsme na řešení měli přijít sami. Těch je ale opravdu jen pár, převažovaly skutečně zajímavé úkoly, které nás bavily.

Měli jsme štěstí, že při naší hře všechno bez problému fungovalo. V únikových hrách je totiž vždy jen otázkou času, kdy některá ze složitých technologií selže. To se může stát všude a je jen na kvalitním zaškolení a kreativitě gamemastera, jak situaci zvládne. Jiný tým z našich řad měl tu smůlu, že jeden z posledních (a jeden z nejzajímavějších) úkolů během jejich hry technicky selhal. Obsluha se neobtěžovala s tím nic udělat a jednoduše počkala 10 minut do konce časového limitu a potom přišla hráčům oznámit, že prohráli. Tohle považujeme za fatální selhání gamemastera a rozhodně to není standardem. Je to již dlouhou dobu a proto věřím, že obsluha je už pro tyto situace řádně zaškolená a vám, našim čtenářům, se to na hře určitě nestane.


Největším highlightem místnosti pro nás rozhodně bylo její prostorové řešení. Jde o naprosto netradiční práci s prostorem, která nahrává super úkolům, které jinde neuvidíte. Prostor je veliký, takže přesto, že se celá místnost nachází ve sklepení bez oken, klaustrofobický pocit jako v některých malinkých hrách tady rozhodně nehrozí.

Nápovědy jsou řešeny pomocí vysílaček. S tím, že tato forma nápověd je v únikových hrách mainstream, se asi nikdy nesmíříme. Některé úkoly v Bunkru13 jsou opravdu náročné a pokud je uchopíte ze špatné strany, věřím, že nápověd je mnohdy potřeba dost. A to se při kvalitě přenosu z vysílačky realizuje těžko. My jsme nicméně nápověd využili několik a vždycky jsme na první nebo druhý pokus pochopili, o co jde, takže nás vyloženě nebrzdily.

Naše hodnocení:

V našem žebříčku brněnských místností patří Bunkr13 rozhodně do skupiny her, které stojí za to si zahrát. I když není vždycky všechno stoprocentní a je tady prostor pro zlepšování, úkoly jsou zajímavé a neokoukané. Jedná se o hodně náročnou únikovou hru, kterou bez nápovědy dokončí málokdo, pár nápovědami se ale nemusíte stresovat. Primárním účelem je zabavit se, což se vám tady povede. Návštěvu Bunkru13 s radostí doporučujeme.

WOW efekt:

Technologie:

Jak moc nás to bavilo:




Baruš & Maťo & Honza & Tomka
Fotky: Archiv The Room Brno

Jakou zkušenost máte s Bunkrem13 vy? Užili jste si ho?

Další recenze brněnských únikových her si můžete přečíst v sekci Brno.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 tipů, díky kterým budete na únikovkách potřebovat míň nápověd

Jak si postavit vlastní únikovku?

Recenze: Pod Povrchem - Ztraceni v domě